"Внимание, психоспусък!" от Нийл Геймън


cover project by me

 Ще бъда честна и ще призная, че Нийл Геймън може да публикува списъка си за пазаруване в супермаркета и аз пак ще го прочета. Така че нямаше как да не заподскачам от радост като хванах в ръце Внимание, психоспусък!. Нищо смешно няма в това. Все пак така се случва в любовта.
 В началото на книгата Геймън задава следния въпрос: "Измислиците безопасни места ли са?"
 Но може би по-важното е:
 "Трябва ли да са безопасни места?"
 Разбира се, неговите измислици рядко са безопасни. Умът на Геймън е плодородно място за богове, чудовища, извънземни, магия, извираща от най-обикновени места и чувството, че света е много по-диво, непознато място, отколкото си мислим, че е. И всички тези неща присъстват във Внимание, психоспусък!.

 "Всички ние носим маски. Точно това ни прави интересни.
 Тези истории са за маските и какви хора сме под тях."

 Има история за Шерлок Холмс, друга за Доктор Кой (Doctor Who) и разказ, в който ще посетите отново света на Американски богове. Ще намерите разказ за края на света, друг за иглу, построено от книги, изящно страховито любовно писмо до Аманда Палмър, нова перспектива на една стара история, една история за забравяне и много истории за запомняне. Но дори без тези уточнения, си заслужава да прочетете Внимание, психоспусък! само заради увода от двайсетина страници. Единственият ми проблем с тези разкази е, че свършиха бързо. Макар че ги четох на малки порции, наподобявайки дегустатор, попаднал на редки трюфели, те приключиха скоропостижно. Но въпреки това ще продължа с любовта си, Нийл, давам ти пет звезди в гудрийдс, давам ти сърцето си, ти продължавай да ми пишеш истории и ще бъдем щастливи до края на живота си.

Коментари

Популярни публикации