"Винаги шик" от Тиш Джет


cover project by me

 "Първо опознай себе си, а после се дръж подобаващо."
 Епиктет

 Заб.: Ще спомена две важни уточнения. Първо: тази книга е само за жени. Второ: ако сте от онези жени, които смятат, че облеклото и грижите за себе си са нещо повърхностно, унижаващо и долнопробно, просто не я докосвайте- ще си загубите времето и надали ще излезете от развлечените удобни тениски в комбинация с дънки или анцуг.

 Ще започна с два сериала- американският "Сексът и градът" и френският "Профилиране". Никой не може да отрече впечатляващия стил на Кари Брадшоу. Забелязали ли сте, че при нея няма един тоалет, който да се повтаря? Винаги съм се чудила къде Кари си държи дрехите в този малък апартамент, в който живее. Единственият вариант е да притежава дрешника от поредицата за Нарния. Разбира се, всеки е свободен да има колкото дрехи иска. Само че ако имаш една-две стаи, пълни с качествени маркови дрехи и обувки Маноло Бланик, е доста лесно да се обличаш впечатляващо.
 Клоуи Сен Лоран от "Профилиране" редовно носи едно и също тюркоазено палто и цял сезон се разкарва с една страхотна жълта чанта. Прави го по такъв начин, че трябва много да се съсредоточиш в това, за да го забележиш. Да споменавам ли плътния чорапогащник в цвят горчица? Флоралната рокля и невероятните шалове?
 Усещате ли разликата? Французойките са ненадминати в създаването на стил. Книгата "Винаги шик" е именно за това. Повече е от съвети и трикове да бъдем добре физически, модерно изглеждащи и как да си лакираме ноктите- по-скоро е пълна с уроци как да станем по-добри хора. Авторът Тиш Джет е моден журналист и блогър, която живее от 25 години във Франция и един от главните ѝ интереси е да открие тайната на френската красота, стил и съдържание. "Винаги шик" е резултата от това. Не е селф хелп книжле, а интересно проучване и наблюдения, с много информация и включване на други хора като модели и чрез интервюта, и с практически примери. Има десет начина на носиш една пола, по дяволите. Любимият ми цитат е "Всяка жена има собствена индивидуалност. Защо тогава би искала да прилича на някоя друга?". Французойките са оригинални версии на самите себе си. Да, французойките отдават време да се поглезят, да се обличат добре и да се стремят да бъдат най-естественото, което могат да бъдат. И всичко се свежда до самоуважение и любов. И joie de vivre*. Защо да се гримираш веднага след като се събудиш? За да отпразнуваш себе си, bien sûr**!
 Стилът е онова неподвластно на времето продължение на личността. А есенцията му е да продължаваш да се учиш постоянно и непрекъснато да усвояваш нещо ново. Дори Коко Шанел го е казала: "За да бъдеш незаменим, е необходимо непрекъснато да се променяш". А това не се свежда само до това да следиш последните модни писъци. Свежда се до интелектуалната ти симулация, умението да водиш вербални дуели и използването на собствения мозък. Поради това съм убедена, че високите токчета са измислени от французойка, целувана по челото.

 "За французите образованието е онова, което научаваш вкъщи и в обществото: учтивост, тактичност, морал и обширни познания в областта на културата чрез достъп до изкуството и историята, получени от редовни посещения в музеите.
 "Указанията" са онова, което се поема в училище."

 И как бихте мислили, че е нещо различно след като философията е задължителен предмет във всяка гимназия във Франция и се явяваш на отделен изпит по нея?
 "Винаги шик" е насочена основно към жените над 40, но мисля, че дори и да си на 25 няма да ти е излишно да ѝ хвърлиш едно око. Разбира се, трябва да призная, че не е лесно да се превърнеш във французойка независимо на каква възраст си. Трябва да имаш трезва самооценка, самоуважение и да умееш да се забавляваш. А това се постига чрез дисциплина. Не се плашете от тази дума. Трябва да си много мързелив, за да си организиран. Ще перефразирам още един цитат от книгата. Без дисциплина се възцарява хаос. Хаосът причинява стрес, стресът причинява бръчки. Мисля, че това е достатъчно. Приятно четене.


______________________

* Радост от живота (фр.)
** Разбира се (фр.)

Коментари

  1. Токчетата са измислени от китайците, но в европейската мода ги вкарва мадам Помпадур!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации