За сиренето, лисиците и всичко останало


 Онзи ден с един приятел си спретнахме киновечер. Той осигури напитките, а аз храната. И зяпайки Painted Skin: The Resurrection докато опустошавахме салатата от домати със сирене мое производство (по-известно под наименованието дадено му от Ел- сирене Рабър), неусетно обсъдихме филма, започвайки от демоните лисици в Китай, прехвърлихме се на корейските кумихо и китсунетата в Япония, които толкова много си приличат, съсредоточихме се за известно време върху архетипа на хитреца (известен и като трикстър), който често е символизиран от лисицата, приятеля ми разказа за Тевмеската лисица от "Метаморфозите" на Овидий, прехвърлихме се върху лисицата на Малкия принц и заспорихме кой е написал баснята за лисицата и сиренето- Езоп или Лафонтен (разбира се, че аз бях правата- Езоп е съчинителя на тази история, а Лафонтен я е преразказал). И така филма и сиренето бяха основните причини киновечерта да се преобразува във философски надприказвания с голям его-примес, в опит да блеснем с познанията си и умението да вадим изключително интересни и впечатляващи изводи. В крайна сметка стигнахме до следните заключения:
- в баснята за лисицата и гарвана положителния герой е сиренето
- никоя себеуважаваща се лисица няма да предпочете бучка сирене пред един свеж гарван
- ако можем да измислим най-малко две причини защо му е нужно на Малкия принц да опитоми Лисица, не можахме да се справим с откриването на нито една такава по въпроса защо ѝ е на Лисицата Малък принц
- и колко пък лисици ще се впечатлят от една роза, м?
- Лиско от "Приключенията на Лиско" на Борис Априлов е един от най-яките персонажи в детската литература и по някакъв начин трябва да стане световноизвестен като Пипи Дългото чорапче
- на последният принадлежи знаменитият цитат "Трийсет дни можеш да бъдеш примерен, но трийсет и един- това е невъзможно. Трийсет и един ден никой не може да бъде послушен, колкото и послушен да е той!". Което на свой ред доказва, че Лиско е типичен трикстър. И че най-лесно е да си послушен през февруари.
- има нещо гнило в Дания
- обичам трикстърите
- приятелят ме убеди, че рецептата за сиренето трябва да бъде споделена докато дояждаше останалото такова от хладилника
 Ами добре.



 Преди да изброя необходимите продукти обаче, искам да предупредя, че всъщност това сирене не е сирене. В духа на киновечерта би трябвало да го преименувам на сирене Трикстър, защото всъщност се прави от извара и успешно се маскира на нещо между прясно сирене и моцарела, и потропва много близко до азиатския панир. Трябват ви:

250 г извара,
100 мл прясно мляко,
1 желатин или агар-агар (ако сте вегетарианци),
сол и
лимонов сок

 Всичко освен желиращия агент се разбърква много добре- пасатора върши чудесна работа за това, но може и без него. После се добавя и желатина/агар-агара, и сместа се изсипва в навлажнена кутия с капак (аз ползвам кръгла), след което го пъхате в хладилника и изчаквате следващия ден, за да го консумирате. По желание може да го овкусите с каквото решите- с чушки, ким, маслини или каквото ви хрумне. Може да го ядете така, може да го съчетаете в салата с домати като мен като взаимствате традицията на салатата Капрезе- задължително с пресен босилек и зехтин.


 Може да мариновате сиренето. Маринати колкото щеш. Аз препоръчвам тази:

1 ч.л. чили,
1 с.л. лим.сок,
1 ч.л. мед,
2 с.л. зехтин,
 черен пипер

 Разбърквате всичко и цопвате сиренето. След успешното му мариноване може да го поднесете в комбинация с маслини, разкошно вкусно е.
 Може да разположите сиренето на сандвич, да го хапвате с плодове или пък в комбинация с паста- единственото важно нещо, което не трябва да забравяте е, че това сирене не подлежи на топлинна обработка освен ако не искате да видите с очите си на какво прилича след нея (, за да ви спестя това излишно действие ще ви кажа, че прилича на нещо като бяла локвичка).
 Изобщо чувствайте се свободни да се забавлявате като един истински трикстър. И не забравяйте, че лисицата често не е това, което е.



Коментари

Популярни публикации